Об'єктивний погляд на ситуацію

Штрафні санкції при порушенні строків виплати зарплати

02 березня 2017

Відповідно до ст. 115 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП)  заробітна плата повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Але підприємства порушують цю норму, прикриваючись незаконно заявами працівників щодо виплати зарплати раз на місяць. На практиці ми розуміємо роботодавців, особливо якщо штат невеликий (п'ять-вісім працівників), бухгалтер-сумісник тощо. Але часто трапляються випадки, коли ті ж самі роботодавці йдуть на суттєві порушення, не виплачуючи працівникам зарплату при звільненні.

Враховуючи, що норми чинного законодавства не передбачають наявність заяв працівників щодо виплати зарплати раз на місяць, до підприємств можуть бути застосовані штрафні санкції згідно ст. 265 КЗпП у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення  та ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

 

 

 

 

 


<<увесь список>>
19.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine